top of page
Tanden wisselen bij Tandheelkunde Damwoude
Woudvaart website wave 3.png

Tanden 

wisselen

 
 
Bovenkant
Taden wisselen

Van melkgebit naar een volwassen gebit

Over Tanden wisselen

Voorafgaand aan het blijvend gebit, krijgt een kind eerst een melkgebit. De eerste melktand breekt gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden door. Meestal komen eerst de onderste snijtanden door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden en daarna de tanden aan weerszijden daarvan. U kan zelf voelen of uw kind bezig is tandjes te krijgen. Een harde bobbel in het tandvlees duidt veelal op een doorkomende tand.

 

De groei gaat door totdat een kind ongeveer tweeënhalf is. Uiteindelijk krijgt een kind 20 melktanden/-kiezen. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden.

Tandenfee bij Tandheelkunde Damwoude
Mondhygiëne

Tips voor een goede mondgezondheid bij pas doorgekomen tanden en kiezen:

  • Van welk materiaal wordt mijn kroon of brug gemaakt?
    De eerste keus is Porselein (Veldspaat keramiek of lithiumdisilicaat zgn E-max). Afhankelijk van de situatie kiest uw tandarts de beste porseleinsoort, meestal is dit E-max vanwege de sterkte. Bruggen vereisen meestal een nog sterkere basis. Hierbij wordt Zirkonium gebruikt. Er zijn volledig zirkonium bruggen maar meestal is Zirkonium het materiaal wat voor de onder-structuur gebruikt wordt en komt er een tweede structuur overheen bijvoorbeeld in de vorm van opbakporselein. Dit om tot een optimale esthetiek te komen. De laatste jaren zijn er meer materialen op de markt gekomen, elk met hun eigen indicatiegebied. Zo hebben we ook de mogelijkheid om kunststof kronen te maken en zijn er fabrikanten die de beide materialen met elkaar gecombineerd hebben.
  • Wat is de levensduur van kronen en bruggen?
    Dit hangt af van vele factoren. Mondhygiëne (onderhoud), mondgewoonten zoals knarsen en/of klemmen, gebruik en onverwachte problemen zijn natuurlijk van invloed op de levensduur. Indien u uw gebit niet goed verzorgt kan er tandbederf onder de kroon of brug ontstaan, net als bij een gewone vulling. Ook mondgewoonten in de vorm van klemmen en of knarsen zijn van invloed op de levensduur. Indien geen van bovenstaand het geval is kan de kroon of brug uw laatste restauratie zijn.
  • Mag ik direct eten en drinken na de behandeling?
    Ja, zodra u de deur uitwandelt kunt u alles weer doen, er zijn geen beperkingen.

Tandenpoetsen

Zodra tanden doorbreken vormt er zich direct een laagje tandplak op. Tandplak is de oorzaak van tandbederf en tandvleesontstekingen en de meest basale manier om de kans hierop te verkleinen is tanden poesten. U begint met het poetsen van de tanden vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Tot 2 jaar kan u het gebit éénmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag. Dit kan u het beste doen door zelf achter uw kind te gaan staan en zijn hoofd op uw hand te laten rusten. De allerkleinsten kunnen het best liggend op de commode gepoetst worden. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren en doe daar een klein bolletje tandpasta op. Maak zachte, masserende bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees.

Als uw kind ouder wordt, kan u uw kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden.

Tandarts

Vragen?

Uw vragen betreffende de doorbraak of de wisseling van het gebit kunt u altijd aan ons stellen. Wij adviseren uw kind vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee te nemen tijdens uw eigen controle bezoek. Zo kan uw kind een vertrouwd gevoel opbouwen in de tandartsbezoekjes. Vanaf het tweede levensjaar willen wij op spelende wijze de controle van het gebit van uw kind kunnen doen.

Contact
bottom of page