top of page
Preventie Tandheelkunde Damwoude
Woudvaart website wave 3.png

Preventie

 
 
Over

De preventie assistent

De preventieassistent is een ervaren tandartsassistente met een aanvullende opleiding. Zij werkt altijd in opdracht van een tandarts of mondhygiënist. 

Video

Voorbeelden van werkzaamheden

  • Zelfstandig tandsteen verwijderen boven het tandvlees (supra-gingivaal tandsteen)

  • Fluoridebehandelingen

  • Poetsinstructie geven

  • Anamnese afnemen: aan de hand van een vragenlijst inventariseren van ziekten en afwijkingen, het gebruik van medicijnen en leefgewoonten die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden

  • PPS uitvoeren (Periodieke Parodontale Screening: snelle methode om de gezondheid van het tandvlees vast te stellen)

Voorbeelden

Het verschil tussen een mondhygiënist en een preventie-assistent

De preventie-assistent is een tandartsassistent met aanvullende scholing. De preventie-assistent verricht dan ook handelingen in de mond onder toezicht van de tandarts. Voorbeelden van werkzaamheden van de preventieassistent zijn: voorlichting mondverzorging, tandsteen verwijderen boven het tandvlees, röntgenfoto’s maken en gebitsafdrukken nemen.

De mondhygiënist daarentegen is een professional met een hogere beroepsopleiding. De beroepstitel mondhygiënist is dus een beschermde titel. In Nederland hebben tandartsen, kaakchirurgen, orthodontisten, tandprothetici en ook mondhygiënisten een beschermde titel. Een beschermde titel wil zeggen dat alleen degenen die de opleiding voor het betreffende beroep met goed gevolg hebben afgerond, de titel mogen dragen. Deze beroepen en hun opleidingseisen zijn ook beschreven in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG).

De werkzaamheden van de mondhygiënist zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen.

Indien noodzakelijk behandelt de mondhygiënist tandvleesaandoeningen waarbij bijvoorbeeld de worteloppervlakken onder het tandvlees schoon- en glad gemaakt moeten worden. Indien de mondhygiënist daarvoor opgeleid is kan hij / zij in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen behandelen.

Verschil
Contact
bottom of page